Archiefpagina

08 May 2022 - Nieuws

PCM@Labadoux

Naar jaarlijkse gewoonte hebben we deelgenomen aan het 'Community Art Project' van het muziekfestival Labadoux in Ingelmunster. Het thema dit jaar was 'Labadoux serveert'. Men wil mensen met porseleinen kwetsbaarheid in de picture zetten. 

Lees meer  
02 May 2022 - Nieuws

Opleiding functiecomplement kader

Vorige week kregen onze leidinggevenden een volledig dag opleiding door Koen Deconinck. Het centrale thema van zijn boeiende uiteenzetting was de 'complementariteit in generaties' en 'changemanagement'. Concreet kregen ze handvatten over hoe je als leidinggevende omgaat met verschillende generaties en persoonlijkheden in je team en hoe je een veranderingsproces succesvol kunt implementeren. We hebben zeker de nodige inzichten verkregen om verder mee aan de slag te gaan binnen onze teams.

28 Apr 2022 - Nieuws

Overleg met politie & parket

Vandaag kon eindelijk na 2 jaar terug een groot overleg plaats vinden tussen vertegenwoordigers van de politie, het parket en de directie, artsen en enkele medewerkers van het PCM.

Lees meer  
27 Apr 2022 - Nieuws

Zelfverdedigingstechnieken in het PCM

In het ziekenhuis zetten we heel sterk in op preventie van agressie. Er wordt veel aandacht, begeleiding en training aan besteed. Jammer genoeg is het voorkomen van agressie niet altijd mogelijk en werd er besloten om dit jaar ook extra in te zetten op zelfverdediging, want ook de veiligheid van de werknemers is grote prioriteit voor het PCM.

Lees meer  
25 Apr 2022 - Nieuws

Week van de Valpreventie

Eén op de drie 65-plussers valt meer dan één keer per jaar. Dit gaat in stijgende lijn naarmate men ouder wordt. Eén van de belangrijkste oorzaken van vallen, is een achteruitgang van de algemene conditie. Bij ouderen kan een valpartij ernstige gevolgen hebben voor het algemene functioneren. Preventie is van groot belang!

Lees meer  
21 Apr 2022 - Nieuws

Dag van de Medewerker

Vandaag op deze Secretaressedag willen we niet enkel onze secretaresses bedanken, maar het voltallige administratieve team van PCM.

BEDANKT voor ... jullie inzet, jullie motivatie, jullie expertise, jullie vele werk, jullie toewijding, de goede babbels, de orde in de chaos, de kopjes koffie, de opbouwende feedback.

Geniet van jullie dag!

13 Apr 2022 - Nieuws

Moederdaggeschenkjes

Ons activiteitencentrum ‘ContACT’ is nog volop bezig met het maken van de mooie, leuke attenties voor alle communicanten. Ondertussen zijn ze ook al gestart met de geschenkjes voor moederdag.

Wil je een uniek, gepersonaliseerd cadeau laten maken, of wil je eens snuisteren in het reeds gemaakte aanbod, kom dan zeker langs bij ContACT. (Gepersonaliseerde bestellingen geef je best tijdig door.)

Het winkeltje in de Bruggestraat 63 in Menen is elke weekdag tussen 9u en 16u open, behalve op woensdagnamiddag. Bellen kan op 056/21 01 63.

11 Apr 2022 - Nieuws

Nieuw onthaal

NIEUW ONTHAAL

PCM blijft investeren en vernieuwen! Vanaf 11 april kan je de ‘facelift’ van ons onthaal aan de hoofdingang ‘Bruggestraat 75’, komen bewonderen. De werkruimte voor de onthaalmedewerkers werd groter en moderner gemaakt. Er komt nu veel meer licht binnen. Het geheel komt nu frisser over. 

Klik op 'Lees meer' voor de foto's van de make-over te bekijken.

Lees meer  
07 Apr 2022 - Nieuws

Ouderenpsychiatrie volgens het 'stepped care'-model

Recent onderzoek wijst uit dat de noden en uitdagingen op psychisch vlak bij ouderen in onze maatschappij heel hoog zijn. Bij 7,2% van de 65- tot 74-jarigen is er sprake van een verminderde levenstevredenheid. Bij de 75-plussers verdubbelt dit naar 14,2%.

In het PCM hebben we een uniek aanbod voor ouderen met een psychische kwetsbaarheid, volgens het 'stepped care'-principe. In een uitgebreid artikel laten we vijf personen aan het woord die instaan voor de ouderenpsychiatrie, waaronder psychiater Dr. Elodie Leterme.

Lees meer  
06 Apr 2022 - Nieuws

Communie-aanbod ContACT

Ons activiteitencentrum ‘ContACT’ staat gekend voor het maken van mooie, persoonlijke en creatieve geschenkjes. Met het communieseizoen in aantocht hebben ze terug een prachtig assortiment gemaakt, dat we vandaag in de kijker zetten.

Lees meer  
31 Mar 2022 - Nieuws

Afscheid van een icoon

Voor de tweede keer in éénzelfde week publiceren we een dubbelinterview. Maar daar hebben we een goede reden voor. Vandaag nemen we in het PCM afscheid van een icoon. Er werden deze week al heel wat traantjes weggepinkt.

Ann Prevost, een vaste waarde binnen het ziekenhuis, hangt haar spreekwoordelijk 'verpleegsterskapje over de haag'. Haar frisse en stralende verschijning laat niet vermoeden dat deze fantastische dame morgen aan haar pensioen begint.

Lees meer  
25 Mar 2022 - Nieuws

Dagkliniek de 'Pendel' vindt zichzelf opnieuw uit

In het PCM zetten we geregeld onze eigen medewerkers of patiënten in de kijker. Op deze website is er heel veel informatie te vinden over het ziekenhuis en onze werking. Toch willen we geregeld ook eens extra de aandacht vestigen, via een uitgebreider artikel, op één van onze afdelingen of een deelaspect van ons aanbod.

Gezien onze dagkliniek de Pendel het laatste jaar een redelijk grote transformatie heeft ondergaan, vinden we de tijd rijp om wat meer toelichting te vragen aan de organisatorisch coördinator (hoofdverpleegkundige) Tine Verhelst en inhoudelijk coördinator Trude Decraene.

Lees meer  
19 Mar 2022 - Nieuws

Internationale dag van de slaap

Op 19 maart is er wereldwijd aandacht voor slapen op de 'Internationale dag van de slaap'. Slaap is belangrijk, maar niet zo belangrijk dat we ervan moeten wakker liggen!

Inge Verstraete (psychomotorische therapeute) geeft je graag enkele tips. 

In het najaar vinden er 4 infosessies plaats m.b.t. 'slaap' in de Polikliniek. 

Lees meer  
15 Mar 2022 - Nieuws

World Social Work Day

Onze maatschappelijk werkers vormen een belangrijke schakel in elk team. Ze zorgen voor een goede verbinding tussen de patiënt, zijn omgeving én het PCM.

Dankjewel Emma, Leila, Ulrike, Sofie, Arne, Evelyn, Heidi, Ellen, Annelies en Karen om onze sociale dienst elke dag opnieuw kleur te blijven geven! 

14 Mar 2022 - Nieuws

Stagiair PMT in PCM

Op vrijdag 11 maart hebben we afscheid genomen van stagiair Hannes Herrebout. Hannes is één van de honderden studenten die hier jaarlijks stage lopen, maar wat hem uniek maakt is ‘zijn vakgebied’. Hannes volgt nu zijn tweede master kinesitherapie en is bijgevolg afgestudeerd in juni.

Tijdens zijn stage kon hij proeven van diverse types therapie. Hij mocht meedraaien met alle afdelingen en dus maakte hij kennis met verschillende psychiatrische problematieken.

Lees meer  
09 Mar 2022 - Nieuws

5-jarig conclaaf

Op dinsdag 8 maart hielden de directie, artsen en kaderleden van het PCM hun 5-jaarlijkse ‘conclaaf’ in de Kasteelhoeve in Rekkem, een verborgen pareltje dicht bij ‘huis’. Er werd geen nieuwe paus gekozen, zoals het woord ‘conclaaf’ zou kunnen doen vermoeden, maar er werd wel intens gebrainstormd over de toekomst van ons ziekenhuis.

Ontdek hoe dit precies in zijn werk ging.

Lees meer  
07 Mar 2022 - Nieuws

Wissel van de Wacht

Dr. Luc Renier is al ruim 30 jaar psychiater in het Psychiatrisch Centrum Menen. De laatste twee decennia was hij ook onze hoofdgeneesheer. Hij loodste het PCM als een zelfzekere en ervaren kapitein doorheen nieuwe en soms woelige wateren.

Eind 2021 besliste dokter Renier dat het tijd was om de fakkel als hoofdgeneesheer door te geven. Hij denkt nog niet aan pensioen, wil nog een paar jaartjes als psychiater aan de slag blijven, maar hij wenst ook meer tijd te maken voor zichzelf, zijn gezin en zijn kleinkinderen.

Dr. Wim De Troyer, die zelf al sinds 2004 als psychiater in het PCM werkt, ging akkoord om Dr. Renier op te volgen. In een uniek dubbelinterview laten we de twee artsen aan het woord over het verleden en de toekomst.

Lees meer  
02 Mar 2022 - Nieuws

Nieuwe vormingen: Omgaan met piekeren

Nadat we veel vormingen hebben moeten annuleren wegens corona, kunnen we er eindelijk terug invliegen.

Er staan twee vormingen op het programma: een éénmalige infosessie van de Polikliniek over 'Loslaten en piekeren' én een 8-delige cursus over 'Anders leren omgaan met piekeren'.

Wenst u hier meer over te weten of u in te schrijven, klik dan op de foto/knop 'Vormingen'. Wees er snel bij, want vooral voor de 8-delige cursus zijn de plaatsen beperkt.

01 Mar 2022 - Nieuws

Complimentendag

“TE HOREN KRIJGEN DAT JE GEWAARDEERD WORDT, OM WIE JE BENT EN WAT JE DOET, DAT IS EN BLIJFT TOCH IETS HEERLIJKS"

Onze crisisafdeling Cura werd wel op een heel speciale manier verrast.

Lees meer  
01 Mar 2022 - Nieuws

Inzamelactie tvv 'Het Ventiel'

In het PCM organiseren we geregeld inzamelacties tvv 'Het Ventiel', een vzw die zich met hart en ziel inzet voor personen met jongdementie. In het kader van 'De Warmste Week 2021' werden er opnieuw snoepjes en chocolade verkocht onder onze medewerkers.

Dit leverde een mooie € 650 op, die recent door Lore, één van onze psychomotorische therapeuten, officieel werd overhandigd aan 'Het Ventiel'.

28 Feb 2022 - Nieuws

Remember me

De Academie voor Muziek en Woord in Menen heeft dit schooljaar een specifieke woordklas voor volwassenen opgericht samen met het PCM en DeFiguranten. Ze doen dit vanuit de gedachte dat kunstonderwijs er is voor iedereen. Voor de dag van de academie zijn ze de uitdaging aangegaan om de opera ‘Dido en Aeneas’ van Henry Purcell in een nieuw jasje te stoppen. Klik op Lees meer op de video te starten. 

Lees meer  
28 Feb 2022 - Nieuws

Week van de Vrijwilliger

Vandaag start de Week van de Vrijwilliger!

ContACT (centrum voor ONTmoeting en ACTivering binnen het PCM) maakt jaarlijks leuke attenties om de vele vrijwilligers te bedanken. Onderstaande kaartjes werden in opdracht gemaakt (Teledienst Menen) en bevatten een mooie boodschap.

Lees meer  
17 Feb 2022 - Nieuws

Primeur: eerste student geneeskunde in het PCM

Sinds begin deze week loopt een studente geneeskunde stage in ons ziekenhuis. ‘Niets speciaal’ denkt u misschien, ‘toekomstige artsen moeten nu eenmaal stage lopen’. Toch is dit voor ons ziekenhuis een primeur.

We krijgen jaarlijks honderden stagiairs over de vloer. Het zijn studenten verpleegkunde, studenten van de therapeutische disciplines, studenten maatschappelijk werk … maar in het PCM hebben we nog nooit studenten geneeskunde begeleid. Britt Debaene mag de spits afbijten.

Lees meer  
14 Feb 2022 - Nieuws

Valentijn

Tijdens de therapie 'leessalon' hebben de patiënten van de Vliet zelf een gedichtenbundel geschreven.

Omdat het vandaag Valentijn is, presenteren ze vol trots twee gedichten over liefde.

10 Feb 2022 - Nieuws

Bezoek Allegro aan het PCM

Het is ondertussen in Menen en ver daarbuiten geweten dat het Psychiatrisch Centrum Menen O.L.V. van Vrede een rijk en boeiend verleden heeft. Meer dan 300 jaar geleden begonnen de zusters benedictinessen met de zorg voor geesteszieken. Alhoewel het PCM aangepast is aan de hedendaagse noden en normen om psychiatrische patiënten te verzorgen in de beste omstandigheden, en gebouwen werden gerenoveerd of vervangen, vinden we in het ziekenhuis nog veel pareltjes van vroeger terug. Maar ook nieuwere kunstwerken verdienen een plaatsje in het PCM.

Iets wat veel nieuwsgierigen aantrekt, zoals we vandaag mochten vaststellen. 

Lees meer  
27 Jan 2022 - Nieuws

Gedichtenweek 2022

In ons psychiatrisch centrum kent iedereen ‘de mannen van T.O.’, onze technische dienst. Ze snellen ter hulp bij technische problemen, en nemen als ervaren vakmannen ook grotere taken op zich bv. bij verbouwingen en renovaties in het PCM.

De sympathieke Steven Benoit heeft echter nog een talent waarbij zijn gereedschap zijn bevlogen pen is. Steven schrijft namelijk gedichten. Vandaag is het Gedichtendag en start de Poëzieweek 2022 en het is onze mening dat hij een plaats in de spotlights verdient.

Lees meer  
27 Jan 2022 - Nieuws

Nieuwe inkom & onthaalruimte Polikliniek

Vandaag knipte de voorzitter van de vzw CIGB, Peter Depoot, in aanwezigheid van onze artsen, directie, architect Johan Ketele, en enkele medewerkers van het medisch secretariaat en de technische dienst, plechtig het lintje door in de gloednieuwe onthaalruimte van de Polikliniek in de Bruggestraat nr. 61.

Meer dan 30 jaar geleden werd het pand gehuurd om er de burelen van Eigen Woonst in te vestigen, nu is het een moderne onthaalruimte voor de Polikliniek met veel ruimte en licht. 

Lees meer  
24 Jan 2022 - Nieuws

Accent op Talent

In onze reeks 'Accent op Talent' achterhalen we wat de bijzondere hobby's of activiteiten zijn van onze medewerkers, naast hun job in het PCM.

Onze tuinman Kurt zien we soms onverwacht naar buiten spurten, maar waarom is dat ... ?

Lees meer  
11 Jan 2022 - Nieuws

Esketaminebehandeling in het PCM: een stand van zaken

Sinds 4 maanden bieden we in het PCM, voor zowel residentiële als ambulante patiënten, een kuur met esketamine aan om ernstige depressie te behandelen. Tijd om even een balans op te maken. 

Lees meer  
03 Jan 2022 - Nieuws

Nieuwjaarswensen

Na samenkomst van ons overlegcomité geven we graag wat aanbevelingen mee aan de bevolking.

Bekijk ons filmpje op Youtube door op 'Lees meer' te klikken.

Lees meer  
24 Dec 2021 - Nieuws

Nieuwjaarsgeschenk voor de medewerkers

Naar goede gewoonte wil de directie van het PCM alle medewerkers bedanken voor hun inzet gedurende het voorbije jaar. Iedereen mocht een pakketje met ambachtelijke streekproducten op basis van hopscheuten in ontvangst nemen (van Houblonesse - Sowepo vzw). Dat zal smaken!

21 Dec 2021 - Nieuws

Kerstsfeer in het PCM

Ondanks het feit dat feestjes niet mogelijk zijn door de coronamaatregelen, hebben ze het op de afdelingen toch gezellig gemaakt.

Ook mocht de lekkere kerstlunch niet ontbreken. De keuken mocht vandaag meer dan 500 héérlijke kerstmaaltijden voorzien! Dankjewel aan heel het keukenteam!

We wensen iedereen fijne feestdagen toe, met veel geluksmomentjes in het nieuwe jaar!

17 Dec 2021 - Nieuws

Boosterprik

In december werd ook in het PCM het startschot voor de boosterprik gegeven. Tot nu toe hebben we al 3 vaccinatiedagen achter de rug. Daarin kwamen zowel medewerkers, vrijwilligers, als artsen aan de beurt. Al meer dan 2/3de van de medewerkers kregen hun 3de prik. De overige personeelsleden komen in januari aan de beurt. Dankjewel aan het interne team van verpleegkundigen om dit in goeie banen te laten verlopen! 

15 Dec 2021 - Nieuws

Kerstbedrijvigheid bij ContACT

Het is alle hens aan dek in ons activiteitencentrum ContACT. Iedereen is druk in de weer om de zelfgemaakte kerstkaartjes, themakaarsen en geschenkjes voor onder de kerstboom af te krijgen. Ze werken de laatste kleine en grote orders op bestelling af, en maken natuurlijk ook nog voldoende extra stuks voor iedereen die nog op zoek is naar een leuke attentie

In de fotomontage zie je onze cliënten en begeleiders aan het werk, en kan je natuurlijk ook het resultaat van hun harde inzet bewonderen.

Meer info: 056/21 01 63 of spring binnen in het winkeltje in de Bruggestraat 63 in Menen, elke weekdag tussen 9u en 16u, behalve op woensdagnamiddag.Klik op Lees meer om het filmpje te bekijken (klank opzetten om in de sfeer te komen!).

Lees meer  
13 Dec 2021 - Nieuws

Kenny, nieuwe kok in het PCM

We verwelkomen een nieuwe kok in het PCM. Kenny Bottalico is 31 jaar, en zoals zijn naam al doet vermoeden heeft hij Italiaanse roots.

Kenny volgde zijn koksopleiding in de bekende school Ter Groene Poorte in Brugge. Hij deed ervaring op in diverse restaurants, catering-bedrijven en traiteurs. De laatste 6 jaar werkte hij als kok in Andante in Menen.

Als ‘grootkeuken-kok’ zal Kenny samen met de rest van het team lekkere maaltijden voor onze patiënten en personeel op tafel toveren.

Gezien zijn Italiaanse achtergrond en het feit dat pastaschotels naar eigen zeggen zijn specialiteit zijn, hopen de pastaliefhebbers onder ons stiekem dat er binnenkort een paar extra Italiaanse specialiteiten op het menu komen.

10 Dec 2021 - Nieuws

Bezoek Vives-studenten Zorgtechnologie

Vorige maand kwamen de Vives-eerstejaarsstudenten Bachelor in de Zorgtechnologie langs in het PCM. De spontane aanvraag om kennis te maken met de psychiatrie kwam van de studenten en hun docenten zelf. Zorgtechnologie is in de reguliere gezondheidszorg en algemene ziekenhuizen al beter ingeburgerd, maar zowel de studenten als wijzelf zijn ervan overtuigd dat er in de geestelijke gezondheidszorg nog tal van mogelijkheden zijn om technologie creatief en innovatief te implementeren in de behandeling van patiënten met psychische problemen. 

 

Lees meer  
06 Dec 2021 - Nieuws

Sint in het PCM

De sint vond vandaag een gaatje in zijn agenda om het PCM te bezoeken. Hij vulde de schoentjes van alle brave kindjes met lekkers!

05 Dec 2021 - Nieuws

Dag van de vrijwilliger

Team Kade bedankt vandaag graag hun vrijwilligers: Filip, Dirk en Jozef! Vooral in deze tijden, met kleine en grote uitdagingen, wensen we hen extra in de waarderende spotlights te zetten voor hun enthousiast en gedreven engagement. Filip en Dirk delen hun eigen herstelverhaal met patiënten en bezoekers. Dirk neemt tevens rondleidingen binnen het PCM op zich voor de nieuwe patiënten. Ook grote dank aan onze vrijwilliger Jozef, die met zijn expertise vanuit de AA van Menen, iedereen weet te inspireren en motiveren.

26 Nov 2021 - Nieuws

Nieuwe externe ombudspersoon in het PCM

Vandaag kwam Cindy De Wilde, de nieuwe externe ombudsvrouw, voor het eerst langs in het PCM. Vanaf nu zal ze elke vrijdag permanentie houden van 9u tot 12u.

Deze morgen kreeg ze een rondleiding op alle afdelingen van onze interne ombudsvrouw Heiderike Seynaeve en leerde ze al enkele patiënten kennen.

We wensen haar alvast veel succes toe!

Lees meer  
24 Nov 2021 - Nieuws

Griepvaccinatie

Jaarlijks bieden we in het PCM de kans aan onze medewerkers om hun griepvaccin te nemen.

Het interne topteam van verpleegkundigen is momenteel volop bezig met het toedienen van de vaccins.

19 Nov 2021 - Nieuws

Ouderenweek

Van 15 t.e.m. 21 november is het de 'Ouderenweek' met dit jaar als thema 'Kopzorgen verdienen zorg op elke leeftijd'. Met deze campagne wil men psychische problemen bij ouderen bespreekbaar maken.

Zorgdivisie 'Horizon' besteedde dan ook extra aandacht aan de geestelijke gezondheid van hun ouderen. Hun kopzorgen werden letterlijk van zich afgeschreven en figuurlijk verbrand. De geslaagde week werd afgesloten met een gezellig wafelfestijn en heerlijke zelfgemaakte chocomelk.

18 Nov 2021 - Nieuws

Infosessie polikliniek Manu Keirse

Manu Keirse, emeritus hoogleraar verliesverwerking, was dinsdagavond te gast in het PCM om te spreken over elkaar helpen bij verlies en verdriet. 

Lees meer  
12 Nov 2021 - Nieuws

Vives: bezoek studenten Verpleegkunde Vives Roeselare

Dinsdag ll. kwamen de eerstejaarsstudenten van de opleiding Verpleegkunde Vives Roeselare langs in het PCM. Ze kwamen kennismaken met het vakgebied 'Psychiatrie'.

Lees meer  
10 Nov 2021 - Nieuws

Winnaars Didi-wedstrijd opendeurdag

De winnaars van onze Didi-wedstrijd zijn gekend. Proficiat een Siem en Lowiek! Zij krijgen een bon van Dreamland cadeau. Bekijk ook de andere ingezonden creaties.

Lees meer  
04 Nov 2021 - Nieuws

SRH in de kijker


SRH (Steunend Relationeel Handelen) is een methodiek bij het ondersteunen van mensen met een psychische en sociale kwetsbaarheid. Onder meer dankzij onze gemotiveerde werkgroep SRH heeft reeds 1/4 van onze hulpverleners een opleiding SHR gevolgd.


Lees meer  
27 Oct 2021 - Nieuws

Dag van de ergotherapie

'Wat als ergotherapie meer is dan bezighoudstherapie!'

Via de 'wat-als' posters, gebruikt op de opendeurdag, proberen we de stereotypen (net zolas hierboven), over ergotherapie wat ludiek uit te lichten.

Binnen de werkdomeinen werken-wonen-vrije tijd zijn er namelijk ontelbare individuele- en groepsdoelstellingen die behaald kunnen worden!

Lees meer  
21 Oct 2021 - Nieuws

YOUCA ACTION DAY

Vandaag was het opnieuw de YOUCA Action Day. Meer dan 15.000 leerlingen engageerden zich om voor één dag te gaan werken, en schenken hun loon vervolgens aan projecten tvv jongeren in Brazilië, de Filipijnen en in België.

In het PCM waren vandaag twee enthousiaste jongeren aan de slag. Yana gaat naar de Rhizo Sportschool (5de Sportwetenschappen) in Kortrijk en vervoegde voor 1 dag ons team van psychomotorische therapeuten. Matis zit in het 6de middelbaar van de Rhizo Hotelschool in Kortrijk en assisteerde Kevin en Patrick in het magazijn.

14 Oct 2021 - Nieuws

Opendeurdag PCM op zondag 10 oktober 2021

Onze opendeurdag op zondag 10 oktober 2021, n.a.v. de internationale dag van de mentale gezondheid, was een groot succes. Ongeveer 1.300 mensen kwamen een kijkje nemen in onze instelling die meer dan 300 jaar geschiedenis heeft in de mentale gezondheidszorg. Honderden medewerkers hebben zich ingespannen om voor de bezoekers een leerrijke en aangename ervaring te creëren. De weergoden waren ons bovendien gunstig gezind, wat de wandeling op het domein onder de heerlijke herfstzon een extra cachet gaf. 

U kunt nog steeds het levensverhaal van onze personages  lezen, inclusief hun quotes. 

Ook FOCUS-WTV kwam een kijkje nemen. Klik hier voor de reportage.

Lees meer  
30 Sep 2021 - Nieuws

Vaccinatiegraad PCM

Van het Vlaams instituut “kwaliteit van zorg” kregen we het feedbackrapport met betrekking tot de vaccinatiegraad van onze medewerkers door.

Met trots kunnen we meedelen dat we een vaccinatiegraad van 96,88% behaald hebben in het PCM. Dit ligt ruim boven het algemeen streefdoel van 95%.

21 Sep 2021 - Nieuws

Doe mee aan de challenge #ikbennietverkeerd

Alweer een challenge op sociale media?! Inderdaad!!!

Je hoeft er geen pijn voor te lijden, je hoeft er geen bovenmenselijke inspanningen voor te doen en je hoeft je niet onsterfelijk belachelijk te maken voor de hele wereld.

Post op al je sociale media een foto van jezelf, alleen of met vrienden, familie, collega's, met jouw huisdier ... met één of meerdere kledingstukken omgekeerd (binnenstebuiten) aan en vermeld daarbij de hashtag #ikbennietverkeerd

Hoe ‘zot’ of liever ‘origineel’ de achtergrond, de pose of de gelaatsuitdrukking is, laten we aan jou over.

Daag al jouw contacten uit om hetzelfde te doen!

Lees meer  
25 Aug 2021 - Nieuws

Jobstudenten 2021

Deze zomer konden we opnieuw rekenen op de hulp van tal van jobstudenten!

We willen hen graag één voor één bedanken voor al hun inzet.

13 Aug 2021 - Nieuws

Zomeractiviteit ijsjesnamiddag

Onze afdelingen organiseren de hele zomer lang zomeractiviteiten voor onze patiënten. 

Op de Horizon konden ze deze week genieten van een ijsjesnamiddag. 

05 Aug 2021 - Nieuws

Agressiecoach, spilfiguur in een veranderend zorglandschap

Stafmedewerker Elly Vervaeke is vertrouwd met hoogoplopende spanning en agressie op de werkvloer. Ze stond tot voor kort aan het hoofd van de opname- en crisisafdeling Cura. Een tijdje geleden maakte ze de overstap naar de 'staf'. Onlangs volgde Elly een opleiding tot 'agressiecoach', niet om scheidsrechter te kunnen spelen bij conflicten, maar net om op een herstelgerichte manier te werk te gaan, en volop in te zetten op preventie van agressie en op het doordacht aanpakken van de situatie als er zich toch een incident voordoet. De patiënt en zijn familie worden daarbij als partner gezien. Eén van haar taken is nu het ondersteunen en coachen van de medewerkers in moeilijke situaties op het terrein. 

Lees meer  
28 Jul 2021 - Nieuws

Wereld Hepatitis Dag: verband tussen hepatitis en psychische aandoeningen?

Hepatitis B en hepatitis C zijn chronische ziektes die nog steeds vaak voorkomen en die we niet zomaar uit het oog mogen verliezen. Vandaag, op Wereld Hepatitis Dag, vragen we dan ook graag meer aandacht voor deze leverziektes. 

Hepatitis wordt hoofdzakelijk via bloed doorgegeven. Er wordt geopperd dat psychische aandoeningen onrechtstreeks een risicofactor zouden zijn om hepatitis op te lopen.

Lees meer  
27 Jul 2021 - Nieuws

Bedrijvigheid in het PCM

Op de bouwwerven heerst er momenteel een ongekende rust. Tijdens het bouwverlof genieten de bouwvakkers van een welverdiende vakantie. Ook in het PCM is het kalm … nog eventjes, want er staan nog heel wat projecten op de planning. 

Lees meer  
23 Jul 2021 - Nieuws

Villa Via in de kijker

Villa Via is een woonproject van het PC Menen waar vier ex-patiënten met een psychotische kwetsbaarheid onder het statuut van nabehandeling gedurende een jaar een intensieve begeleiding krijgen van een team van zorgverleners.

Lees meer  
12 Jul 2021 - Nieuws

Getuigenis Louic

Louic Depaepe is zytholoog, hij heeft net een origineel kookboek geschreven, en heeft terug zin om van alles te ondernemen. 

Nog niet zo lang geleden was Louic een patiënt in onze dagkliniek de Pendel. Nu wil hij zijn verhaal delen, o.m. omdat hij wil blijven vechten tegen die verschrikkelijke ziekte die ‘depressie’ heet, en anderen wil aanmoedigen om ook de moed niet op te geven.

Lees meer  
06 Jul 2021 - Nieuws

Zomeractiviteiten Horizon

Bij afwezigheid van de zon hierbuiten, des te meer zonnetjes in huis! Zorgdivisie Horizon zorgt voor aangepaste activiteiten tijdens de vakantieperiode voor hun patiënten. Het normale dagschema maakt in de zomer even plaats voor extra leuke, lekkere, aangename momenten.

Lees meer  
30 Jun 2021 - Nieuws

Social Media Day

Op ‘Social Media Day’ willen we onszelf eens voorstellen, de werkgroep achter de 'schermen'. We komen vanuit verschillende hoeken van het PCM, zowel de directe patiëntenzorg als de personeelszorg is vertegenwoordigd.

Sinds februari 2020 zijn we actief op Facebook, Instagram en LinkedIn. Meteen een erg pittig jaar om te starten maar we gingen de uitdaging aan.

Lees meer  
17 Jun 2021 - Nieuws

EK-burger

PCM supportert mee voor de rode duivels! We konden deze middag proeven van de heerlijke EK-burgers! Complimenten aan de chefs! 

16 Jun 2021 - Nieuws

Maand van de handhygiëne

Deze maand stellen we handhygiëne in de kijker. Dit jaar hebben we er voor gekozen om ons specifiek te richten naar onze patiënten.

Lees meer  
10 Jun 2021 - Nieuws

Opleiding Conflichthantering

Afgelopen dinsdag volgden onze leidinggevenden de opleiding conflicthantering. Tijdens deze opleiding kregen ze een kader en handvaten om verder mee aan de slag te gaan binnen hun team.

07 Jun 2021 - Nieuws

Grensloop Menen

Naar jaarlijkse gewoonte waren we vorige week actief in de Grensloop hier in Menen. Er werd dit jaar een coronaproof editie georganiseerd (‘trailrun’) over drie dagen. Men kon kiezen voor een parcours van 5, 10, 20 of 30 km in en rond de groene omgeving van Lauwe. 

Binnen PCM ging men de strijd aan om de trofee ‘sportiefste team van PCM’ in de wacht te slepen.

Lees meer  
05 Jun 2021 - Nieuws

Wereldmilieudag

Vandaag is het 'Wereldmilieudag'!

Ook wij willen ons steentje bijdragen om onze ecologische voetafdruk zo laag mogelijk te houden. Bij de bouw van de nieuwe keuken in 2011 werd er daarom gekozen voor een afvaltank. Deze tank verwerkt al het voedselafval tot biogas. Op deze maier dragen we bij tot duurzame, hernieuwbare energie.

03 Jun 2021 - Nieuws

Covid Corner

Door de corona-crisis werden er het voorbije jaar vele beperkingen opgelegd aan alle burgers. We willen vanuit het beleid transparant communiceren hierover en ijveren ervoor om steeds de laatste stand van zaken in onze 'Covid Corner' te publiceren.

03 Jun 2021 - Nieuws

World Bicycle Day

Vandaag is het 'World Bicycle Day' deze laten we niet onopgemerkt voorbij gaan. Deze morgen werd namelijk de nieuwe, ruime fietsenstalling in gebruik genomen. Met deze investering in extra infrastructuur hopen we de duurzame mobiliteit nog meer te stimuleren bij onze werknemers.

Lees meer  
02 Jun 2021 - Nieuws

Nieuwe aanwinst in het PCM

Dankzij het goede weer kon onze tuinman Kurt meteen de nieuwe aanwinst van het PCM testen. Het gaat om een spiksplinternieuwe professionele grasmaaier, type TORO 8000, met een maaibreedte van 122 cm.

Lees meer  
12 May 2021 - Nieuws

Dag van de Verpleegkunde

Op 12 mei was het de internationale Dag van de Verpleegkunde. Onze teams zetten zich dag en nacht in voor hun patiënten. Elk team koos een kernwoord waarmee ze hun sterkte willen omschrijven.

Bekijk ons filmpje.

Lees meer  
05 May 2021 - Nieuws

Rajae, verpleegkundige Cura op Focus-WTV

Rajae, verpleegkundige op de Cura, vertelt op Focus-WTV over haar job in het PCM en de keuze om te werken in de geestelijke gezondheidszorg.

Heb je de reportage gemist, dan kan je ze hier nog eens bekijken.

30 Apr 2021 - Nieuws

Kindvriendelijk ziekenhuis

Binnen ons ziekenhuis willen we aandacht besteden aan een kindvriendelijk onthaal, zodat het voor kinderen van opgenomen ouders aangenaam is om op bezoek te komen.

Om de speelhoekjes op de afdelingen op te frissen, vroegen we aan ons activiteitencentrum ContACT om enkele speelgoedkisten en banken op te fleuren. Erwin stak de handen uit de mouwen en toverde deze kist al om tot een kleurrijk resultaat!

Lees meer  
17 Mar 2021 - Nieuws

Ervaringswerker Eef: "Professioneel aan de slag met je eigen herstelervaring"

"Als ervaringswerker wil ik de mensenvooral hoop en perspectief bieden".

Vorig jaar maart 2020. Eef Verschaeve, 39 jaar, zoekt een nieuwe uitdaging. Ze wil in onze regio alservaringswerker aan de slag in de geestelijkegezondheidszorg en besluit spontaan te solliciterenin het PCM. Ze mag meteen op gesprek komen enhalverwege mei, in volle coronacrisis, betreedt ze hetPCM voor het eerst als personeelslid.

Lees meer  
26 Jan 2021 - Nieuws

Beat the virus

We willen allemaal snel ons ‘gewone leven’ terug opnemen. Vaccineren maakt dit mogelijk.

Enkele PCM-medewerkers en een patiënt roepen iedereen op om zich te laten vaccineren. Er zijn wel 1.000 redenen, er is maar 1 doel: BEAT THE VIRUS! Vaccineren is het beste plan. Een efficiënt alternatief is er niet, of zoals ze in het Engels zeggen: There Is No Alternative, kortweg TINA.

Bekijk zeker nog eens ons filmpje.

Lees meer  
11 Dec 2020 - Nieuws

Zeg het eens met muziek ...

Kijk en luister naar een samenwerking van Steffi en Saar, therapeuten in 'ons huis'.

Dit is hun 'muzikaal hart onder de riem' voor iedereen die er nood aan heeft. Voor patiënten, collega's, familieleden, bezoekers, kennissen, buren, onbekenden, ...

Lees meer  
09 Nov 2020 - Nieuws

Videobellen in de zorg - Tijdelijk fenomeen of 'here to stay'?

Corona gaf beeldbellen in de zorg een onverwacht elan. Maar het is veel meer dan louter een alternatieve manier voor zorgverleners om patiënten te 'zien' in tijden van lockdown. Beeldbellen maakt deel uit van de 'blended' hulpverlening.

Wat dit betekent en hoe we in het PCM en in de mobiele teams Impact en Amphora videobellen inpassen in de behandeling, lees je in ons artikel: 'Videobellen in de zorg, tijdelijk fenomeen of here to stay'. en bekijk hier onze instructievideo. 

Lees meer  
10 Oct 2020 - Nieuws

10-daagse van de geestelijke gezondheidszorg

Zes moedige getuigenissen, zes authentieke verhalen, één boodschap: 'Psychologische hulp zoeken, is geen teken van zwakte. Het getuigt van moed en kracht.'

Lees hier alle artikels in de reeks '10-daagse van de geestelijke gezondheidszorg'.

Lees meer  
23 Sep 2020 - Nieuws

Accent op Talent

De meeste medewerkers kennen hun directe collega’s redelijk goed. Je zit in hetzelfde team, je werkt op dezelfde dienst, je deelt een bureau … Tijdens de koffiepauze of lunch zijn de kinderen, de hobby’s of andere interesses dan wel vaker een gespreksonderwerp. Maar velen weten niet wat collega's van andere diensten doen in hun vrije tijd. Hoe goed kennen we elkaar nog? Wat weten de ‘anciens’ die al jarenlang lief en leed met elkaar delen, van de nieuwe medewerkers die ons ziekenhuis de laatste tijd hebben versterkt en vice versa?

Lees meer  
11 Sep 2020 - Nieuws

Dirk, vrijwilliger op de Kade

Dirk werkt als vrijwilliger op de Kade, de afdeling voor mensen met een persoonlijkheidsstoornis en/of verslavingsproblematiek. In een openhartig interview vertelt hij over zijn activiteiten als vrijwilliger, zijn eigen opname en zijn 'drukke agenda'. Met zijn enthousiasme en gedrevenheid weet hij iedereen te inspireren. 

Lees meer  
12 Aug 2020 - Nieuws

Jobstudent Maxime: Vlog

Maxime vertelt in zijn vlog hoe het is om hier als student te werken. Benieuwd naar zijn filmpje? Bekijk het dan snel!

Lees meer  
01 Jul 2020 - Nieuws

Dossier' Psychiatrie en mentaal welzijn in het nieuwe normaal'

Tijdens de eerste coronagolf interviewden we enkele experts, onze eigen hoofdarts dr. Renier en toenmalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block over de invloed van corona op de psychiatrie. U kunt de artikels hier nog eens nalezen. 

Lees meer  
06 Feb 2020 - Nieuws

Lancering Sociale Media

Vanaf februari 2020 kan iedereen op op Facebook, Instagram en LinkedIn het reilen en zeilen van het PCM volgen. De lancering ging gepaard met een event en een zelf gemaakt filmpje waarbij alle afdelingen en diensten de revue passeren.

Lees meer  
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×