Over ons

Welkom bij Psychiatrisch Centrum O.L.V. van Vrede in Menen.

In het Psychiatrisch Centrum Menen zijn we gespecialiseerd in de behandeling van personen met:

  • angst- en stemmingsstoornissen (Waag)
  • een verslavingsproblematiek (met uitzondering van primair druggebruik) (Kade)
  • persoonlijkheidsstoornissen (Kade)
  • een psychotische kwetsbaarheid (Vliet en Waag)
  • een niet aangeboren hersenletsel (NAH) (Wierde)

Meer specifiek hebben we ook een crisisafdeling  - Cura -  waar mensen in acute nood kunnen opgenomen worden, een ouderenafdeling - Horizon - die zich richt op personen boven de 60 jaar met uiteenlopende psychische zorgnoden en een dag- en polikliniek - Pendel.

De mobiele teams Impact en Amphora staan in voor psychiatrische thuiszorg in de regio Menen, Wervik en Wevelgem (en hun deelgemeenten).

Wie zijn we?

Het psychiatrisch ziekenhuis kent een lange voorgeschiedenis. Door de eeuwen heen is het geëvolueerd tot wat het nu is: een modern psychiatrisch centrum, waarbij de patiënt centraal staat. De herstelgerichte visie garandeert zorg op maat van elke patiënt. 

Klik hier om meer te weten te komen over onze missie en visie en onze organisatiestructuur. We geven ook enkele cijfers in een notendop.

Wie is wie?

Ben je op zoek naar de namen en/of contactgegevens van de directie, onze artsen, de sociale dienst, etc.?  Klik dan door naar Wie is wie? voor een overzicht.

Zorgondersteunende diensten

Om een kwaliteitsvolle zorgverlening te kunnen garanderen, zijn niet enkel de professionele hulpverleners van het departement Patiëntenzorg van belang. Een ziekenhuis kan niet draaien zonder een heleboel andere mensen die ervoor zorgen dat de patiënt in de best mogelijke omstandigheden verzorgd wordt.

Het zijn de medewerkers van zorgondersteunende diensten, zoals huishoudelijk onderhoud (poetsdienst), de keuken, technisch onderhoud ... Ook de (overhead)medewerkers van administratie & onthaal, IT, de personeelsdienst, boekhouding & financiën, de stafmedewerkers en directie zetten zich dagelijks in om een goede werking van het ziekenhuis te kunnen garanderen.

Kwaliteit & Patiëntveiligheid

In het PCM dragen we kwaliteitsvolle zorg hoog in het vaandel. De directie, kwaliteitscoördinatoren en andere stafleden vertalen dagelijks onze missie en visie in een concrete kwaliteitsvolle zorg op de werkvloer.

Kwaliteit en veiligheid is een verantwoordelijkheid van iedereen in ons ziekenhuis. 

Er wordt op verschillende manieren aan kwaliteit en patiëntveiligheid gewerkt. 

Partners

Het Psychiatrisch Centrum Menen is een onafhankelijk ziekenhuis. Het maakt wel deel uit van de vzw CIGB (Christelijke Integrale Gezondheids- en Bejaardenzorg), samen met ook het woonzorgcentrum Huize Ter Walle in Menen.

In het kader van zorgcontinuïteit werken we samen met verschillende partners uit ozne regio (zorginstellingen en organisaties).

Bereikbaarheid

Ons ziekenhuis is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.

Als u met de wagen komt, moet u rekening houden met de beperkte parkeermogelijkheid in de buurt van het PCM. 

Domein & Gebouwen

Het PCM ligt in het centrum van Menen. Sommige gebouwen zijn meer dan 300 jaar oud, maar zijn een tiental jaar geleden vernieuwd, andere delen dateren van het begin van deze eeuw. 

De intergratie van oud en nieuw is gebeurd met respect voor de historiek, terwijl er toch rekening gehouden werd met de hedendaagse eisen en verwachtingen van patiënten en medewerkers. Organisatorisch coördinator van de mobiele team Caroline Hubaux heeft zich hierdoor laten inspireren en heeft een paar oude foto's op een kunstzinnige manier verwerkt met nieuwe foto's vanuit hetzelfde standpunt. Haar prachtige foto's kunt u hier bewonderen. 

Een moderne sportaccomodatie waar patiënten zowel therapie kunnen volgen als tijd kunnen doorbrengen in hun vrije tijd; een keuken die aan de strengste normen voldoet; een gezellige veranda en terras om een koffie te drinken, vergaderzalen met alle faciliteiten ... De kamers zijn eenvoudig doch comfortabel ingericht. 

Veelgestelde vragen

Deze website bevat reeds veel informatie voor zowel patiënten, familieleden en naasten, professionele hulpverleners, potentiële medewerkers ...

Via de zoekfunctie bovenaan de pagina kunt u gericht zoeken op bepaalde woorden / termen.

Een aantal veelgestelde vragen hebben we ook nog eens opgesomd in onze FAQ-rubriek.

GDPR & Privacy

Uw privacy is belangrijk. Of u nu patiënt bent, familielid, bezoeker, vrijwilliger of medwerker uw gegevens zijn in goede handen. Alle persoonsgegevens worden beschermd door de Europese GDPR-wetgeving (General Data Protection Regultation of Algemene Verordening Gegevensbescherming, kortweg AVG).

Downloads

Op onze website vindt u op verschillende plaatsen interessante documenten, brochures, flyers, etc. die u kunt downloaden. 

We hebben ze nog eens allemaal overzichtelijk samengebracht.

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×