Domein & Gebouwen

Psychiatrisch Centrum Menen: toen en nu

De eerste gebouwen van het PCM werden meer dan 300 jaar geleden gebouwd. Sindsdien zijn er delen aangebouwd, nieuwe gebouwen bijgekomen op het binnenplein, en de oudere gebouwen kregen een grondige renovatiebeurt. Tijdens de renovatie werd er rekening gehouden met het authentieke karaker en het verleden van de instelling, terwijl het toch aan alle eisen van een modern ziekenhuis moest voldoen. 

De integratie van oud en nieuw mag wel een succes genoemd worden. Het inspireerde onze organisatorisch coördinator en amateurfotografe Caroline Hubaux om oude foto's op een creatieve manier te 'versmelten' met nieuwe foto's vanuit hetzelfde standpunt. Klik op de foto om deze in groot formaat te kunnen bewonderen.

Therapiecentrum De Waaier

Het therapiecentrum De Waaier huisvest een moderne sporthal met alle toebehoeren om psychomotorische therapie in de best mogelijke omstandigheden te kunnen geven. De sportzaal kan in bepaalde gevallen ook gebruikt worden in de vrije tijd. Daarnaast is de zaal ook ideaal om events te organiseren, zoals het Sinterklaasfeestje, toneelvoorstellingen, lezingen, etc. Er is ook een relaxatieruimte. Rond de Waaier is er een sportterrein en er staan vaste fitnesstoestellen verspreid over het domein.

In de Waaier zijn ook tal van andere therapielokalen gevestigd, zoals ruimtes voor creatieve therapie, muziektherapie, huishoudelijke therapie (met 2 volledig uitgeruste keukens en eetgelegenheid), lokalen voor bepaalde andere ergotherapeutische sessies ... Er is zelfs een kleioven aanwezig. 

In de Waaier zijn ook enkele bureaus beschikbaar. 

De afdelingen

Afdeling de Cura ligt in het hoofdgebouw, dichtbij de centrale ingang. Vliet, Wierde, Waag en Kade bevinden zich in de gebouwen op het middenplein. De dagkliniek Pendel ligt langs de ingang via de grote poort, ter hoogte van nr. 57-59. De kamers voor de patiënten zijn eenvoudig doch comfortabel ingericht. Elke afdeling heeft een ruimte leefruimte waar er samen gegeten kan worden, en er ook ruimte is voor ontspanning (bv. zithoek, TV-hoek, hometrainer, biljarttafel ...).

De kantoren van de mobiele teams Impact en Amphora bevinden zich in de Benediktinessenstraat 16.

 

Keuken, Cafetaria, Veranda & Terras

Onze keuken is uitgerust met de modernste apparatuur. Hygiëne en efficiëntie staan centraal. 

Medewerkers en sommige patiënten kunnen 's middags een maaltijd nuttigen in het cafetaria. Op bepaalde momenten in de week is het cafetaria open voor patiënten en hun bezoekers (klik hier voor de openingsuren).

Bij mooi weer kunt u ook gezellig vertoeven in de serre of op ons terras.

Vergaderzalen en kantoren

Het administratieve hoofdgebouw ('kloostergebouw') biedt plaats aan moderne vergaderzalen en bureaus, met alle nodige faciliteiten. Hier kunnen ook studiedagen en vormingen gegeven worden.

Ook op de patiëntenafdelingen zijn er enkele vergaderzalen en bureaus voor de medewerkers, die ook kunnen gebruikt worden voor bv. gesprekken met familieleden. 

Externe apotheek

Sinds 2017 heeft het Psychiatrisch Centrum geen eigen apotheek meer. We doen beroep op de apotheek van AZ Delta. 

De medicatie wordt daar voorbereid en wordt via dagelijkse transporten geleverd aan het PCM. Hierdoor hoeven we zelf geen medicatiestock meer te voorzien en voldoen we aan alle reglementeringen inzake medicatiedistributie. 

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×