Verslavingsproblematiek

"Mijn verslavingen regeerden mijn leven. Alles stond in het teken van die volgende roes te kunnen beleven, die volgend black-out door te maken zodat ik niet meer hoefde te voelen of na te denken over mijn problemen."

Bij verslaving staat uw leven in het teken van het middel. U kunt verslaafd zijn aan verschillende soorten middelen zoals drank, drugs, medicatie. Maar u kunt ook verslaafd zijn aan gokken of gamen.

Met welke verslaving u ook te kampen hebt, ze neemt de controle van uw leven over. Een verslaving ontstaat niet van de ene op de andere dag, maar ontstaat geleidelijk aan.

Een verslaving kan een lichamelijke en een psychische uitwerking hebben. Bij een lichamelijke verslaving passen de hersenen zich aan aan het middel en hebt u er steeds meer van nodig om hetzelfde effect te bekomen. Niet elk middel is lichamelijk even verslavend. Bij het stoppen met een middel wordt u geconfronteerd met afkickverschijnselen zoals zweten, misselijkheid, slaapproblemen. Bij een psychische verslaving kan de verslaving zich uiten in een sterke drang om te gaan gebruiken, ook al bent u afgekickt van het middel. Men noemt dit 'craving'.

Een verslaving kan op veel vlakken schade met zich meebrengen. Niet enkel de persoon zelf maar ook de omgeving lijdt onder de verslaving.

Sporadisch gebruiker of is er meer aan de hand? Enkele signalen:

  • U gebruikt vaker dan u eigenlijk van plan bent.
  • U voelt een ‘drang’ om te gebruiken of voelt u slecht als u niet gebruikt.
  • U drinkt, gebruikt, gokt of gamet om een roes te voelen en niet zozeer om het plezier.
  • U gebruikt om uw problemen te vergeten, uw zelfvertrouwen op te krikken, negatieve gevoelens te ontlopen …
  • U gebruik staat centraal in uw leven.

De gevolgen van gebruik of specifiek gedrag kunnen heel nefast zijn. Iemand met een verslaving stopt zijn tijd voornamelijk in het gebruik van middelen of gokken en verwaarloost vaak de omgeving zoals partner, kinderen, werk of studie of zijn hobby’s en persoonlijke verzorging. Daardoor kunnen ze in een sociaal isolement terechtkomen, ontslagen worden en financiële problemen krijgen.

Een verslaving brengt vaak schaamte met zich mee, waardoor het moeilijker wordt om de stap naar hulp te zetten.

Het stoppen met een verslaving is niet eenvoudig en doet u best met ondersteuning van uw omgeving en/of hulpverlening omdat u geconfronteerd wordt met ontwenningsverschijnselen en andere problemen die ontstaan zijn door uw verslaving.

Enkele interessante sites:

Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×