Vic

Vic

Vic is een sportieve jongeman van 26 jaar, die graag een potje gaat voetballen en nu en dan een triatlon loopt. Hij vindt zelf dat hij geen slechte jeugd heeft gehad, al zijn zijn ouders wel gescheiden toen hij een jonge tiener was, en daar heeft hij het toch wel moeilijk mee gehad, meer dan hij zelf toegeeft. Toch was hij altijd omringt door een grote groep vrienden en hij voelde zich nooit alleen. 

Hij studeerde Lichamelijke Opvoeding aan de universiteit. Gedurende zijn studies ging hij op Erasmus-uitwisseling naar Spanje. Ook tijdens en net na zijn studententijd had Vic veel vrienden, en hij stond gekend als een iemand die elk feestje tot leven kon brengen. 

Onmiddellijk na zijn studies vond Vic de job van zijn leven. Toegegeven het was een ambiteuze job met veel uitdagingen, zwaar voor een beginner, maar net wat hij wou. Hij legde de lat hoog voor zichzelf, en hij was er zeker van dat zijn baas dat ook zou waarderen. Vic is een doorzetter en een perfectionist.

Op het werk kwam er steeds meer druk. Zijn baas wist wat Vic kon, en verwachtte ook steeds meer van hem. De combinatie van zijn perfectionisme en de hoge verwachtingen zorgden ervoor dat Vic steeds harder en langer ging werken. Hij begon alsmaar meer overuren te presteren. Afspraken met vrienden werden steeds vaker afgezegd. Hij sliep steeds minder, at ook minder, en vermagerde snel. Vic kon geen grenzen aangeven voor zichzelf. De balans was helemaal zoek!

Familie en vrienden van Vic maakten zich veel zorgen. Ze zagen hem nog amper. Vic reageerde ook niet altijd meer op hun berichtjes of telefoontjes. Hij bleef de schijn hoog houden dat alles heel goed met hem ging. Maar alle signalen wezen de andere kant op. 

Op een dag reed Vic 's morgens uitgeput naar het werk, maar hij moest zijn wagen aan de kant zetten. Hij kreeg een soort paniekaanval en wist niet meer wat hij moest doen. Hij reed terug naar huis en meldde zich ziek op het werk. Hij was totaal kapot en kwam tot niets meer. Zelfs opstaan en zich aankleden lukte niet meer.

Samen met zijn moeder bezocht Vic de huisarts, waar hij voor het eerst inzag dat het zo niet langer verder kon.

Via een aanmelding op de psychiatrische spoed van een algemeen ziekenhuis komt Vic op de PAAZ-afdeling terecht (psychiatrische afdeling algemeen ziekenhuis). Na 3 weken opname op de PAAZ voelt Vic zich al wat beter en gaat op ontslag in combinatie met nazorg, ambulante gesprekken psycholoog en consultatie psychiater.

Helaas valt dit snel weg omwille van corona. Vic voelt zich eenzaam thuis en terug begint meer en meer te piekeren. Hij voelt zich langzaam weg glijden. Vic onderneemt een suïcidepoging, waardoor hij opnieuw op spoed en vervolgens op de PAAZ terecht komt.

In team werd beslist dat er nood is aan een langere behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis. Vic werd aangemeld in PCM en kon meteen naar de WAAG, een opnameafdeling voor onder meer personen met stemmingsstoornissen.

Vic was aanvankelijk bang om aan zijn vrienden en werkgever te vertellen dat hij voor een langere periode opgenomen was in een psychiatrisch ziekenhuis. Hij had moeite met het stigma van 'de psychiatrie'. Het vond het nog altijd een taboe om aan mensen te vertellen dat het niet goed gaat. Hij hield altijd de schijn hoog. Hij kende niets anders dan door het leven gaan met een masker op ... vooral je 'zwakte' niet tonen. 

Hij had het in het begin zeer moeilijk om over zijn gevoelens te praten met de hulpverleners. Hij had ook weinig energie om naar de therapieën te gaan. Maar langzaam aan stelde Vic zich meer en meer open. Hij leerde zaken als grenzen stellen, assertiever zijn, stressregulatie, relaxatie, emoties uiten ...

Vic weet dat depressie 'a black dog', of een zwarte wolk is, dat boven je kan hangen, en dat hij er altijd alert voor zal moeten zijn. Maar dankzij zijn 'houvastplan' leert hij tijdig herkennen wanneer het weer de slechte kant opgaat. En met de handvatten die hij geleerd heeft in het PCM, kan hij vervolgens aan de slag om een ernstige depressie te vermijden. 

Quotes van Vic

Klik op de afbeeldingen om de poster met qoute volledig te bekijken. 

In volgorde gaat het om

  1. Quote bij opname
  2. Quote van mama van Vic
  3. Quote over de dagindeling/activiteiten
  4. Quote over de therapie in het algemeen bij start van de behandeling
  5. Quote over psychomotorische therapie
  6. Quote over beeldende therapie
  7. Quote over ergotherapie
  8. Quote over muziektherapie
  9. Quote over de psycholoog
  10. Quote over de verpleegkundigen
  11. Quote over de cafetaria
  12. Quote over de psychiatrische thuiszorg van team Amphora
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×