Peter

Peter

Peter, een 38-jarige man, is opnieuw gehuwd, nadat zijn eerste huwelijk op de klippen liep. De 'vechtscheiding' met zijn eerste echtgenote heeft hij nooit goed kunnen verteren. Hij heeft twee kinderen bij zijn eerste echtgenote, en één dochter bij zijn huidige vrouw. Een tijdje geleden onderging hij een gastric bypass omdat hij te veel overgewicht had.

Voordien dronk hij nu en dan een glaasje alchohol, maar er was nog geen sprake van problematisch gebruik. Sinds zijn operatie merkt hij wel op dat hij de impact van alcohol op zijn lichaam en geest veranderd is. Soms ervaart hij sneller een roes, al na twee pintjes, soms is hij sneller misselijk, maar de roes gaf hem vooral wel een tijdelijk een goed gevoel.

De huidige partner van Peter omschrijft  hem als iemand die heel gevoelig is en zich te veel aantrekt van wat anderen denken. Hij kan ook moeilijk zaken loslaten. Na de vechtscheiding met zijn vorige vrouw, heeft hij het ook nog steeds erg zwaar met het overlijden van zijn grootvader, er is ook een stroef contact zijn vader.

Peter vindt een goede job hebben en je gezin kunnen onderhouden heel belangrijk. 

Gedurende het voorbije jaar zijn er verschillende moeilijkheden opgedoken op de verschillende levensdomeinen. Er was de moeilijke scheiding met zijn vorige partner. Ze bleven aanvankelijk in hun gezamenlijke woning leven, die Peter overgekocht had. Zijn echtgenote wou de woning niet verlaten en hij moest een procedure tot uithuiszetting starten via het vredegerecht.

Ondertussen huurde hij met zijn nieuwe partner een appartement. De dubbele afbetaling/huur zorgt voor een zware financiële druk op het koppel. Peter begon steeds meer alcohol te drinken. Zijn huidige partner kon het niet meer aanzien. Ze gaf veel commentaar op zijn alcoholmisbruik. Toen ze huwden eiste ze dat hij nuchter zou blijven in de week voor en tijdens het feest. Hij deed een onthoudingsinsult.

Een paar maanden later waren er problemen op het werk en kreeg hij zijn ontslag, officieel uit besparingsoverwegingen, maar zijn collega's hadden al meerdere keren gemeld dat Peter dronken was op de werkvloer, waardoor de werkgever de situatie onhoudbaar vond. Sinds het wegvallen van zijn job begon hij de hele dag door te drinken. Peter werd zwaar depressief.

De huisarts schreef antidepressiva en slaapmedicatie voor, maar Peter reageerde hier slecht op. Toch waren er af en toe nog dagen dat hij niet dronk. De laatste maanden escaleerde zijn alcoholgebruik. Hij at ook praktisch niets meer en vermagerde sterk. Hij overleefde voornamelijk op alcohol. Ook 's nachts sloop hij uit bed om te drinken. Zijn partner en kinderen maakten opmerkingen hierover, maar hij wou niet luisteren.  

Hij werd door zijn huisarts al meerdere keren geconfronteerd met zijn alcoholgebruik, onder meer na een bloedonderzoek. Dit zorgde ervoor dat Peter niet meer naar een dokter wou gaan.

De laatste maanden verzwakte zijn toestand verder. Hij woog nog 50 kg. Hij bracht de dag door in de zetel en zijn bed. Hij kwam verder tot niets meer. Zijn vrouw drong aan tot een opname, maar hij wou hier niet in meegaan, waardoor er vaak hevige discussies plaatsvonden.

Toen hij op een dag tijdens een kleine wandeling door zijn benen zakte van uitputting, belde zijn vrouw een ambulance. Hij werd op de spoed in Menen opgenomen. Peter wou echter niet behandeld worden. Hij probeerde weg te lopen en weigerde elk gesprek met de hulpverleners.

Een psychiater en het parket waren van oordeel dat een gedwongen opname noodzakelijk was, omdat het leven van Peter in gevaar was, en hij zelf niet besefte hoe ernstig zijn situatie was. 

De gedwongen opname werd opgestart en Peter verbleef nog 10 dagen op intensieve zorgen om aan te sterken. Daarna werd hij getransfereerd naar het PCM voor verdere behandeling. Hij kwam op de Kade terecht. 

Peter had geen ziekte-inzicht en zei dat zijn slechte toestand enkel door de gastric bypass-operatie komt, en hij niet meer kon eten. Stilaan besefte Peter tijdens de behandeling dat er toch iets meer aan de hand was en dat hij niet alleen was. Beetje bij beetje verzette hij zich  niet langer tegen de therapieën. Hij begon te beseffen wat hij zijn vrouw en zijn kinderen had aangedaan. Hij heeft nog een lange weg te gaan, maar het mobiele team Impact helpt hem ook in zijn thuissituatie om nuchter te blijven en een nieuwe opname te vermijden. 

Quotes van Peter

Klik op de afbeeldingen om de poster met qoute volledig te bekijken. 

In volgorde gaat het om

  1. Quote bij opname
  2. Quote van partner van Peter
  3. Quote van dochter van Peter
  4. Quote over de dagindeling/activiteiten
  5. Quote over de verpleegkundigen
  6. Quote over de therapie in het algemeen bij start van de behandeling
  7. Quote over psychomotorische therapie
  8. Quote over beeldende therapie
  9. Quote over ergotherapie
  10. Quote over muziektherapie
  11. Quote over de psycholoog
  12. Quote over de cafetaria
  13. Quote over de psychiatrische thuiszorg van team Impact
Your browser is out-of-date!

Update your browser to view this website correctly. Update my browser now

×