21 augustus 2019 ←Terug naar overzicht

We zijn een laagdrempelig centrum voor en door mensen met een (langdurig) psychische kwetsbaarheid die op zoek zijn een een dagaanbod. We willen structuur en ondersteuning bieden bij het herstelproces van de cliënt.

We vertrekken vanuit de vragen, noden en interesses. Enerzijds versterken en stimuleren we de zelfstandigheid en zoeken we samen naar een antwoord op de vraag, vanuit het persoonlijk plan van de cliënt. Cliënten worden uitgedaagd om zelf verantwoordelijkheid en initiatief te nemen. Anderzijds voorzien we een aanbod voor wie de drempel naar de huidige maatschappelijke voorzieningen te groot is. Daar we naast de activering ook oog blijven hebben voor het luik ontmoeting zijn er zowel vrijblijvende activiteiten als activiteiten waar meer engagement voor nodig is. Hierbij werken we vooral presentiegericht om zo het herstelproces te realiseren.

We blijven op zoek gaan naar mogelijkheden om (terug) te participeren in de samenleving. Het leggen van externe contacten, mogelijkheden aftasten en kwartiermaken vormen een onderdeel van de opdracht van de begeleiders. Overleg en samenwerking met de partners in de regio liggen voor de hand. Enerzijds is de aanpak gericht op het bevorderen van een samenleving waar meer mogelijkheden ontstaan en anderzijds zoeken we ook samen met de cliënt hoe hij in de samenleving kan participeren.

De activering van de cliënt gebeurt voornamelijk in de gekende en aanwezige ateliers, maar daarbinnen proberen we toch zoveel mogelijk in te gaan op voorstellen, interesses en vragen van de cliënt. In januari 2019 konden we met het hout en de kaarsen onze intrek nemenin een volledig nieuw atelier. We hebben ook onze huishoudelijke activiteiten, waarbij we elke dag verse soep maken. Ook van een grotere hoeveelheid zijn we niet bang: denk maar aan onze gegeerde spaghettisaus, confituur, grote klaaskoekenbak,...

Ons atelier 'van alles en nog wat': van ecologische aanmaakblokjes, administratieve taken, geschenkverpakkingen, wenskaartjes, pampergeschenkjes ... tot naaiwerkjes - we staan open voor heel wat uitdagingen. Wie weet vullen we binnenkort jouw goodiebag van de Grensloop ?

Er zijn ook veel groene vingers aan het werk: het kweken van kruiden, groenten en plantjes, we doen het allemaal.

Samenstelling van ons team: we zijn een bont allegaartje, maar ook een klein en bescheiden team. Binnen het team spreken we vaak van de 'losse en vaste' medewerkers. Haast elk teamlid combineert ContACT met een andere zorgdivisie. Hoewel ieder zijn specialiteit heeft is ContACT de perfecte biotoop voor de creatieve duizendpoot.

Nog een wist-je-datje: 86% van ons team komt met de fiets naar het werk !

" ContACT of Centrum voor Ontmoeting en Activering.   "