5 augustus 2020 ←Terug naar overzicht

Is er nog bezoek mogelijk in het PCM?

 

Bezoek wordt toegelaten, mits de volgende afspraken:

  • De bezoeker mag geen symptomen van Covid-19 vertoond hebben in de laatste 7 dagen. 
  • Het bezoek wordt vastgelegd en geregistreerd in patiëntendossier: datum, uur, naam, adres en telefoonnummer + band met patiënt van bezoeker.
  • De bezoeker draagt een (eigen) mondmasker, houdt rekening met de social distancing (1,5 meter afstand houden), handontsmetting is verplicht.
  • De bezoeker meldt zich aan bij aankomst bij de verpleegpost. 
  • Er kunnen maximum 2 personen per keer (exclusief kinderen t.e.m. 12 jaar) op bezoek komen bij een patiënt.
  • Er kunnen enkel bezoekers toegelaten worden die tot de contactbubbel van de patiënt behoren. Vanaf woensdag 5 augustus bedraagt het max aantal 5 vaste personen. Deze 5 vaste bezoekers worden geregistreerd in het patiëntendossier.
  • Het bezoek zal plaatsvinden in de vastgelegde bezoeklokalen of buiten. Er is geen toegang tot de leefruimtes. Er wordt gevraagd om het bezoek bij voorkeur in de buitenlucht te laten doorgaan. STEEDS in overleg met de verpleging!
  • Het bezoek meldt zich aan bij aankomst bij de receptie die de verpleegpost verwittigt. Het bezoek meldt zich daarna aan bij de verpleegpost, ook als het bezoek doorgaat in de buitenlucht.

Externe firma’s die diensten leveren aan het PCM en leveranciers hebben enkel toegang na individuele afspraak. Zij dienen steeds een eigen mondmasker te dragen.

De toegang tot het domein aan de Bruggestraat 57 is tot nader order afgesloten. De poort blijft dicht. Leveranciers melden zich via de parlofoon.

De deur van de hoofdingang, nr. 75 blijft is slot van 17u tot 9u 's morgens. Wie binnen moet, kan zich via de parlofoon aanmelden. De receptionisten kunnen de deur vanop afstand openen indien nodig.

 

Kan ik op consultatie komen?

 

Ja, dit is mogelijk. Neem hiervoor contact op met de psychiater via het medisch secretariaat.

Medisch secretariaat Dr. Renier / Dr. Beke

056 / 52 14 52

Medisch secretariaat Dr. Crombez / Dr. Grouwels

056 / 52 14 53

Medisch secretariaat Dr. De Troyer

056 / 52 14 72

 

U dient een eigen mondmasker te dragen in de wachtzaal en tijdens de consultatie.

 

Gaat de dagtherapie op de Pendel nog door? Kan ik nog naar ContAct komen?

 

Alle patiënten van de Pendel en ContAct kunnen naar het ziekenhuis komen. Er gelden wel strenge voorzorgsmaatregelen. Zo moeten de regels van de overheid gevolgd worden m.b.t. hygiëne en sociale afstand.

Iedereen moet ook een mondmasker dragen als de afstand van 1,5 m niet kan gerespecteerd worden.

Bij aankomst wordt bij iedereen de temperatuur gemeten. Bij verhoogde temperatuur (>37.5°C) wordt de huisarts gecontacteerd en moet de patiënt naar huis gaan. Hij kan zich pas na 7 dagen opnieuw aanbieden.

 

Kan ik nog naar de nabehandeling op de afdelingen komen?

 

Ja, dit is terug toegelaten vanaf 1/6, mits het volgen van de regels zoals een goede handhygiëne, social distancing en het dragen van een mondmasker.

 

Kan ik komen naar het ziekenhuis voor een nachtopname?

 

Ja, dat kan.

 

Ik ben een vrijwilliger of ervaringsdeskundige mag ik nog binnen in het PCM?

 

Dit is toegelaten mits het volgen van de richtlijnen m.b.t. Covid-19.

 

Is de cafetaria nog open voor patiënten of derden?

 

Vanaf 1 juli is de cafetaria terug open voor bezoekers. Belangrijk is het volgen van de regels zoals een goede handhygiëne, social distancing en het dragen van een mondmasker.

 

Wat als mijn familielid/vriend/kennis besmet wordt met het corona-virus?

 

Bij een vermoeden van een besmetting zal een test worden uitgevoerd bij de opgenomen patiënt. Tot het resultaat bekend is, blijft de patiënt in quarantaine op zijn kamer (als het om een 1-persoonskamer gaat) of op een aparte kamer (als hij standaard in een 2-persoonskamer verblijft). Is de patiënt positief dan blijft hij in quarantaine tot hij terug genezen is. De besmette patiënt wordt goed opgevolgd door de artsen en de verpleegkundigen. Als zijn toestand achteruit gaat en hij extra zorg nodig heeft, zal de patiënt overgebracht worden naar een algemeen ziekenhuis (AZ Delta of AZ Groeninge).

Bij patiënten van de Pendel en ContAct zal bij verhoogde temperatuur (>37.5°C) de huisarts worden gecontacteerd en zal aan de patiënt gevraagd worden om naar huis te gaan.

 

Ik ben bang geworden door de huidige situatie. Ik maak me zorgen. Ik voel me mentaal niet zo goed. Wat kan ik doen?

 

Het is volledig normaal dat je bang of ongerust bent. Het is voor het eerst dat we allemaal geconfronteerd worden met een dergelijke pandemie. 

De maatregelen om de verspreiding van het virus te voorkomen hebben een hele grote impact op iedereen. Ons leven is volledig overhoop gegooid. Zo kunnen de financiële gevolgen zwaar doorwegen, maar je kan lijden onder de eenzaamheid en verveling, of het beperkte fysieke contact met vrienden, collega’s, familie …

Op de sociale media en internet zijn er ondertussen tal van tips te vinden om je toch te proberen fit en gezond houden, zowel fysiek als mentaal.

Bekijk zeker ook de tips op de website van het Rode Kruis: klik hier.  

Heb je nood aan een gesprek, dan kan je ook bellen naar Tele-Onthaal op het nummer 106. Via hun website kan je ook chatten. Ook de zelfmoordlijn is bereikbaar op het nummer 1813.

Wens je een consultatie met één van onze artsen, neem dan contact op met het medisch secretariaat.

Medisch secretariaat Dr. Renier / Dr. Beke

056 / 52 14 52

Medisch secretariaat Dr. Crombez / Dr. Grouwels

056 / 52 14 53

Medisch secretariaat Dr. De Troyer

056 / 52 14 72

 

 

Waar vind ik meer informatie over het virus zelf, de maatregelen die door de overheid worden genomen, etc.?

 

Geloof niet alles wat je leest op de sociale media of op het internet. Vertrouw enkel op de officiële websites.

Voor algemene vragen over het virus COVID-19 verwijzen we naar het contactcenter de Federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu:

Website van de overheid:       www.info-coronavirus.be

Infolijn:                                         0800 14 689 (van 8.00u tot 20.00u van maandag tot en met vrijdag; van 10.00u tot 20.00u op zaterdag en zondag).

E-mail:                                          info-coronavirus@health.fgov.be

 

Ik heb nog een andere vraag.

 

Heb je nog vragen, neem dan gerust contact met ons op, bij voorkeur via e-mail op info@pcmenen.be

 

" Vragen over de maatregelen inzake Corona-virus in ons Psychiatrisch Centrum ? "