27 februari 2019 ←Terug naar overzicht

" ‘Zien roken, doet roken’. Als kinderen en jongeren andere jongeren of volwassenen zien roken, dan zullen ze dit als ‘normaal en aanvaardbaar’ gedrag  gaan bestempelen. Ze zullen dan ook sneller geneigd zijn zelf een sigaret op te steken. "

‘Generatie Rookvrij’ streeft ernaar om tot een rookvrije samenleving te komen, waar niemand nog (over)lijdt aan de gevolgen van roken en meeroken. Daarom moeten we er samen voor zorgen dat de omgevingen waar kinderen en jongeren veel tijd doorbrengen, plaatsen worden waar niet gerookt wordt. Of het nu gaat om ziekenhuizen, opvang, scholen, winkelcentra, pretparken, de jeugdbeweging, festivals, … roken moet ‘uit beeld’ verdwijnen. Leren, spelen, werken, uitgaan, zich amuseren, … het moet kunnen zonder te roken en te zien roken.

Zo beschermen we onze kinderen tegen tabaksverslaving en waken we over hun gezondheid. Ieder kind dat in 2019 wordt geboren, zou volledig rookvrij moeten kunnen opgroeien. Jongeren moeten weerbaarder worden, zodat ze aan de verleiding van het roken kunnen weerstaan. Zo voeden we een generatie op die in 2037 kan claimen ‘ik behoor tot de Generatie Rookvrij.’

Het initiatief van ‘Generatie Rookvrij’ komt van de Vlaamse overheid en werd mee gelanceerd door negen organisaties, waaronder Kom op tegen Kanker, Stichting tegen Kanker, de Gezinsbond en de Belgische Cardiologische Liga.

Om ervoor te zorgen dat idee gedragen wordt door de hele maatschappij, tekenen tal van organisaties en verenigingen een charter, om zich te engageren om samen werk te maken van een eerste Generatie Rookvrij.