16 oktober 2018 Naar agenda ←Vorige pagina

We hebben al velen jaren een traditie ons personeel een bezinningsnamiddag aan te bieden. Vroeger jaarlijks, daarna om de twee jaar. Maar nu is het al drie jaar geleden dat we nog eens een aanbod deden.

Onze pastorale dienst vond het dus hoog tijd om nog eens uit te pakken met een namiddag vol ‘vitamines’. En dat zou het ook moeten zijn, want er komen twee sprekers die op zich niets met elkaar te maken hebben, maar ons elk vanuit hun werkveld/context een HOOPvolle boodschap komen brengen.


De eerste spreker is Bleri Leshi. Bleri bracht een groot deel van zijn jeugd door in het communistische Albanië, woont ondertussen al lang in België waar hij filosoof, politiek columnist en jongerenwerker is. Hij heeft een eigen, veelgelezen blog over wat er in de samenleving allemaal fout loopt. Hij onderzoekt thema's als sociale ongelijkheid, liefde, neoliberalisme,jongeren, interculturaliteit, identiteit en Brussel.  Hij schrijft regelmatig opiniestukken en recensies voor verschillende media. Daarnaast verschenen van hem ook ‘Brieven uit Brussel’ (2013), ‘Liefde in tijden van angst’(2016) en’ De kracht van de hoop’ (2018).
Vanuit het dagelijks leven pleit Bleri Lleshi voor het bouwen aan een liefdessamenleving.  Hij weeft de actualiteit door zijn betoog voor een andere manier van omgaan met elkaar. Zo raadt hij aan vriendschap te sluiten met moslims. Angst en haat versterken immers slechts de dynamiek achter de terreur. Inlevingsvermogen en liefde zijn volgens Leshi het beste antwoord op haat. Geen liefde zonder spiritualiteit, waarbij Lleshi ook gaat putten uit de grote wereldgodsdiensten.


Na Bleri Leshi geven wij graag het woord aan Gudrun Callewaert. Zij is de beziel(en)de oprichtster van Het Ventiel VZW, een organisatie die we kunnen omschrijven als een buddywerking voor mensen met jong-dementie. Haar man Patrick is iemand die aan jong-dementie lijdt,  en toen hij in 2013 in het kader van de Te Gek?!-campagne samen met een aantal BV’s als Rick De Leeuw, Koen Buyse en Chris Van den Abeele meefietste met de mini-Tour de France, zag zij hem herleven en ging de bal aan het rollen. Hoe dit alles leidde tot Het Ventiel, wat de doelstellingen zijn en waaruit de werking bestaat komt zij ons op gedreven en enthousiaste manier vertellen in het tweede deel van deze namiddag.

Alle personeelsleden van het PCM worden vriendelijk uitgenodigd om deze boeiende namiddag bij te wonen.