Online hulp

Wat zijn de mogelijkheden van online hulpverlening?

Internet is niet meer weg te denken in onze samenleving. Surfen en ‘online zijn’ behoren tot onze dagelijkse activiteiten. Heel wat diensten zijn reeds online te vinden. Denk maar aan online shoppen, boodschappen doen online, afspraken maken online, …

Ook binnen de geestelijke gezondheidszorg is er de laatste jaren heel wat online informatie en dienstverlening te vinden. Binnen PCM willen we deze online tools implementeren in onze dienstverlening om zo nog meer in te spelen op de noden en wensen van de hulpvragers.

Onderstaande websites zijn goede, betrouwbare sites waarop u heel wat informatie kunt terug vinden rond geestelijke gezondheid. Enkele sites bieden ook zelftesten en online begeleiding aan.

  Algemeen

 •  http://www.geestelijkgezondvlaanderen.be

  Website met uitgebreide informatie over psychische klachten en aandoeningen

  Thema's als 'Waar kan je terecht voor hulp?' 'Hoe te behandelen?' 'Het leven gaat door...'

  Klik hier om deze website te ontdekken. 

 •  http://www.fitinjehoofd.be
  • Vind je het belangrijk om goed in je vel te zitten?

  • Neem je graag tijd voor jezelf?

  • Ben je graag veerkrachtig, ook op moeilijke momenten?

  Dan is Fit in je Hoofd iets voor jou! Met deze website leer je controle over je eigen leven te hebben. Je leert jezelf te waarderen. Je kan het hoofd bieden aan stress en tegenslag. Je leert positief in het leven te staan. En dat voelt goed! Via 10 tips kan je zélf aan de slag met je eigen veerkracht. Ook beschikbaar als app.

  Deze website is bedoeld voor mensen ouder dan 16 jaar. Ben je jonger? Neem dan een kijkje op www.noknok.be.

  Naar website →
 •  http://www.zelfmoord1813.be

  Dringend nood aan een gesprek? Mogelijkheid om te bellen, chatten of mailen. Klik hier om de website te bezoeken. 

  Op deze website vind je ook tools die kunnen helpen om met zelfmoordgedachten om te gaan of voorbereid te zijn op een suÏcidale crisis. Deze tools kunnen op eigen initiatief gebruikt worden, maar ook onder begeleiding van een hulpverlener.  Alle tools zijn gebaseerd op effectieve preventiestrategieën en zelfhulptechnieken.

  De tools zijn

  - Think Life: een gratis, anonieme en online zelfhulpcursus voor iedereen die aan zelfdoding denkt en iets aan deze gedachten wil doen. Think Life is opgebouwd uit stappen die zelfstandig en op eigen tempo doorlopen kunnen worden via internet. Meer info op http://www.zelfmoord1813.be/thinklife

  - Safety Plan: een tool waarmee je online een eigen safety plan kan opmaken. Als hulpverlener kan je samen met de suïcidale persoon in dit plan noteren wat hem of haar tot rust kan brengen in een crisissituatie en wie hij of zij kan contacteren in geval van nood. Je kan het safety plan online invullen, downloaden of via de app BackUp gebruiken. Meer info op http://www.zelfmoord1813.be/safetyplan 

  - BackUp: een smartphone applicatie die ontwikkeld werd voor personen die aan zelfmoord denken en hun omgeving. De app wil houvast bieden bij zelfmoordgedachten en tools aanreiken om een crisis te overbruggen of een volgende crisis te voorkomen. Je kan als hulpverlener helpen bij het invullen van de verschillende stappen of de app samen gebruiken door hem beiden te installeren en elkaar toe te voegen onder 'Mijn BackUps'. Meer info op http://www.zelfmoord1813.be/backup

  - On Track Again: een smartphone applicatie die jongeren opnieuw op weg helpt na een zelfmoordpoging. Het bevat tools die de jongere helpen om tot rust te komen, te ondersteunen, hulp in te schakelen indien nodig en een eigen veiligheidsplan op te stellen. Als hulpverlener kan je de verschillende onderdelen samen met de jongere invullen en de app gebruiken als ondersteuning bij de begeleiding. Meer info op http://www.zelfmoord1813.be/ontrackagain

 •  http://www.druglijn.be

  Website voor alle vragen over drank, drugs, pillen, gamen en gokken.  

  Drugs ABC, zelftesten, online zelfhulp gratis en anoniem, tips en advies, ...

  Mogelijkheid om te bellen, skypen, chatten of mailen. 

  Klik hier om deze website te bezoeken. 

 •  http://www.alcoholhulp.be

  Alcohol? Minder vrijblijvend dan je zou willen! Drinkgewoontes kan je veranderen.

  Surf naar deze website voor meer informatie en zelftesten, online zelfhulp en online begeleiding. 

  Klik hier om deze website te bezoeken. 

 •  http://www.depressiehulp.be

  Wat zijn de kenmerken, oorzaken en vormen van een depressie?

  Kijk zeker ook eens naar het educatiefilmpje 'The Black Dog' over hoe iemand een depressie ervaart. 

  Mogelijkheid tot zelftest, online zelfhulp en online begeleiding. 

  Klik hier om deze website te bezoeken. 

   

   

 •  http://www.1712.be

  Website waar je terecht kan bij alle vragen over geweld, ongeacht je leeftijd (-13jr, +13jr, +18jr).  

  Geweld kan stoppen. Voor iedereen die geweld meemaakt of getuige is van geweld. Of misschien vraag je je af of jou gedrag wel ok is? Klik hier om deze website te ontdekken. 

   

 •  http://www.tele-onthaal.be

  Praten is de eerste stap. Bij tele-onthaal kan je terecht met al je vragen en problemen. Je hoeft je niet bekend te maken. Niemand komt te weten dat je een gesprek had.

  Tele-onthaal is 24u op 24u, 7 dagen op 7 bereikbaar op het telefoonnummer 106. Via de website kan je elke avond en woensdagmiddag chatten met een vrijwilliger van tele-onthaal.

  Klik hier om deze website te bezoeken. 

 •  http://www.groeimee.be

  Kinderen opvoeden gaat op veel momenten vanzelf maar soms is het zoeken. Opvoeden is ook een beetje maatwerk: vaste regels over hoe je kinderen moet opvoeden bestaan niet. Elke ouder, elk kind en elke situatie is immers anders. Kinderen steunen, stimuleren en sturen brengt uitdagingen met zich mee. Op deze site vind je informatie over allerhande thema's die te maken hebben met ouderschap, ontwikkeling en opvoeding van kinderen, vanaf de geboorte tot en met de puberteit.

  Klik hier om deze website te bezoeken. 

 •  http://www.psychosenet.be

  Een website over psychose, stemming en herstel. Opgebouwd door ervaringsdeskundigen en professionals met informatie over psychosegevoeligheid en schizofrenie maar ook over hulp en herstel. De website beschikt over een online spreekuur waar anoniem vragen kunnen gesteld worden aan experts over psychose. Klik hier om deze website te ontdekken.

 •  http://www.tegek.be

  Eigenlijk is het té gek om los te lopen: over ernstige psychische problemen wordt amper gepraat, terwijl ongeveer één op vier personen in België ermee te maken krijgt. Dat is onrustwekkend veel. Het overkomt niet alleen anderen maar ook onszelf, onze kinderen, ouders, familie, vrienden, buren, kennissen... En toch wordt er nog steeds met mondjesmaat over gepraat.

  Die schroom is het gevolg van hardnekkige vooroordelen, stigmatisering, schaamte en een gebrek aan kennis. Helaas weerhoudt ze mensen er vaak van om over hun problemen te praten of tijdig hulp te zoeken, met alle gevolgen van dien.

  Het project Te Gek!? wil die drempel slopen. Het tracht geestelijke gezondheid bespreekbaar te maken en streeft naar een juiste kijk op mensen met psychische problemen. Te Gek!? zet hiervoor al jaren grootschalige campagnes op om de beeldvorming rond geestelijke gezondheid in Vlaanderen juister af te stellen.

 •  https://www.stressburnout.belgie.be/nl

  “Deze website geeft handvaten rond stress en burn-out.  Hoe kan er preventief ingezet worden op het voorkomen van een burn-out?  Hoe kan je signalen van een burn-out herkennen?  Hoe word ik terug mezelf na een burn-out?  Naast handvaten, vind je ook getuigenissen terug, samen met tips waar je terecht kan voor hulp en ondersteuning.  “

  Naar website →