Vandaag is het ‘Blue Monday’. Het zou de meest deprimerende dag van het jaar zijn (afgeleid van het Engelse begrip ‘feeling blue’: somber, depri zijn).
Het ‘fenomeen’ werd bekend in 2004 doordat de Britse psycholoog Cliff Arnall beweerde een wetenschappelijke formule te hebben uitgedokterd, waaruit zou blijken dat de derde maandag van januari dé dag van het jaar is waar de meeste mensen zich neerslachtig voelen.
De media hebben dit opgepikt en elk jaar komt dit nu overal terug.
Toch is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat de stelling van Arnall klopt.
Het klopt wel dat sommige mensen kampen met een seizoensgebonden depressie en het dus in de winter moeilijker hebben. In de Westerse wereld (Noord-Amerika en Europa) is het in januari meestal koud en donker.
De gezellige sfeer van de feestdagen is voorbij en de goede voornemens van Nieuwjaar zijn al gesneuveld. De eerstvolgende feest- of vakantiedagen zijn voor velen nog ver weg.
Maar het is een fabeltje dat iedere persoon op aarde zich dan net op de derde maandag van januari het slechts voelt. Dit is helemaal niet vast te leggen op een kalender.
Chinezen bereiden zich bv. voor op hun ‘Nieuwjaar’. In India vieren de Hindoes in januari de 'winterzonnewende'. De zonsopgang vervroegt elke dag een beetje en daar kijken zij positief tegenaan.
Hoe men zich voelt heeft uiteindelijk met zoveel factoren te maken, zowel individueel, als cultureel.
Ons advies: laat je niet negatief beïnvloeden!
Kortom: maak van 'BLUE MONDAY' een 'HAPPY MONDAY'.
Update your browser to view this website correctly. Update my browser now